Składniki:
Ciasto :
10 dkg drożdży
1 szklanka cukru1 cukier waniliowy
1/2 szklanki oleju
szczypta soli
3/4 szklanki podgrzanego mleka
4 roztrzepane jajka
4 szklanki mąki
śliwki
Kruszonka:
1/4 kostki margaryny + 1 łyżka smalcu
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mąki
1 żółtko
Ułożyć warstwami po kolei drożdże, cukier, cukier waniliowy, olej, mleko, jajka, mąkę. Odstawić na 2 godziny, następnie wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć umyte i przekrojone na pół śliwki i kruszonkę.
Ciasto piec ok 40 minut w temp 180 stopni .
Najlepiej smakuje na ciepło :) Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz