Popularne posty

piątek, 15 sierpnia 2014

2014-08-15

Drożdżówka ze śliwkami




                                                                             
                                                                               Składniki:
                                                                                
                                                                                 Ciasto :
                                                                          10 dkg drożdży
                                                                          1 szklanka cukru
                                                                        1 cukier waniliowy
                                                                          1/2 szklanki oleju
                                                                             szczypta soli
                                                              3/4 szklanki podgrzanego mleka
                                                                         4 roztrzepane jajka
                                                                          4 szklanki mąki
                                                                                 śliwki

                                                                              Kruszonka:
                                                         1/4 kostki margaryny + 1 łyżka smalcu
                                                                         1/2 szklanki cukru
                                                                       1 cukier waniliowy
                                                                          1 szklanka mąki
                                                                                1 żółtko
          
Ułożyć warstwami po kolei drożdże, cukier, cukier waniliowy, olej, mleko, jajka, mąkę. Odstawić na 2 godziny, następnie wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć umyte i przekrojone na pół śliwki i kruszonkę.
Ciasto piec ok 40 minut w temp 180 stopni .

Najlepiej smakuje na ciepło :) Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz