Ciasta ,ciasteczka, torty ,tarty ,muffiny ,desery ,recenzje ,inspiracje ... i nie tylko. To wszystko znajdziesz w najsłodszym blogu o wypiekach "Kind of Cake"
czwartek, 24 lipca 2014
piątek, 18 lipca 2014
2014-07-18 Apple
Cynamonowa szarlotka lukrowana z żurawiną :
Składniki :
Ciasto:
6 jajek
2 szklanki mąki
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
pół szklanki wody gazowanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cytryna
3 łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki soli
6 jabłek
Lukier:
4 łyżki cukru pudru
łyżka oleju
łyżka soku z cytryny
Jabłka obrać , pokroić w ósemki , włożyć do wody z sokiem z cytryny . Osączyć . Białka zmiksować z solą, dodając cukier. Dodać żółtka , ubić. Porcjami dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia , cynamonem oraz olejem. Wlać wodę gazowaną, i połączyć . Ciasto wlać do formy. Ułożyć jabłka. Piec przez 45 min w 180 stopniach . Po wyjęciu z piekarnika odstawić ciasto na kratkę. Poczekać aż ostygnie . Lukier utrzeć , polać szarlotkę . Na koniec posypać suszoną żurawiną.
|
środa, 16 lipca 2014
2014-07-16 Let's get started
Składniki:
400 g malin / jagód
2 szklanki śmietany kremówki 36 % bądź 30 %
1 szklanka mleka
2/3 szklanki cukru
6 żółtek
150 ml kwaśnej śmietany
W garnuszku wlać szklankę mleka i szklankę kremówki , wsypać cukier . Wymieszać i podgrzać do rozpuszczenia się cukru , zdjąć z ognia. Odstawić . Żółtko ubić i wlać do lekko ciepłej masy mlecznej, cały czas mieszając , podgrzewać mieszając , aż całość troszeczkę zgęstnieje . Zdjąć z ognia , dodać drugą szklankę kremówki , wymieszać. Schłodzić w lodówce . Po schłodzeniu zmiksować z kwaśną śmietaną dodać owoc i wymieszać . Zimną mieszankę zmiksować na puszystą masę , przelać do pojemnika i umieścić w zamrażarce . Kilkakrotnie wyjmować z niej lody i ponownie miksować .
Gotowe ! Pyszne, puszyste i smaczne lody na gorące dni i nie tylko .
Inspiracja "Moje Wypieki"
Subskrybuj:
Posty (Atom)