Popularne posty

środa, 27 sierpnia 2014

2014-08-27

Szarlotka z pianką






                                                                              Składniki:
                                                                           Kruche ciasto:
                                                                   3 szklanki mąki tortowej
                                                                          1 kostka "Kasi"
                                                                               6 żółtek
                                                               2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                                         1/2 łyżeczki soli
                                                                           3 łyżki cukru
                                                                                  Mus:
                                                                1 i 1/2 litra musu jabłkowego
                                                                               cynamon
                                                                                Pianka:
                                                                               6 białek
                                                                          1 szklanka cukru
                                                             1 opakowanie budyniu waniliowego
                                                                            szczypta soli


Składniki na ciasto kruche zagnieść . 1/3 ciasta zamrozić , pozostałą część ciasta schłodzić w lodówce przez 3 godzin. Rozwałkować i wyłożyć (większa część ciasta chłodzonego) blaszkę 24 cm po brzegi. Mus jabłkowy wyłożyć na ciasto posypując lekko cynamonem . Pianę z białek ubić ze szczyptą soli , dodając cukier (porcjami) i suchy proszek budyniu. Na mus wyłożyć pianę , następnie zetrzeć na tarce zmrożoną część ciasta (tak aby przykryła pianę z białek) . Piec przez 45-50 minut w 180 stopniach ( bez termoobiegu).


Ciepła smakuje najlepiej :)
                                 
                      

piątek, 15 sierpnia 2014

2014-08-15

Drożdżówka ze śliwkami




                                                                             
                                                                               Składniki:
                                                                                
                                                                                 Ciasto :
                                                                          10 dkg drożdży
                                                                          1 szklanka cukru
                                                                        1 cukier waniliowy
                                                                          1/2 szklanki oleju
                                                                             szczypta soli
                                                              3/4 szklanki podgrzanego mleka
                                                                         4 roztrzepane jajka
                                                                          4 szklanki mąki
                                                                                 śliwki

                                                                              Kruszonka:
                                                         1/4 kostki margaryny + 1 łyżka smalcu
                                                                         1/2 szklanki cukru
                                                                       1 cukier waniliowy
                                                                          1 szklanka mąki
                                                                                1 żółtko
          
Ułożyć warstwami po kolei drożdże, cukier, cukier waniliowy, olej, mleko, jajka, mąkę. Odstawić na 2 godziny, następnie wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć umyte i przekrojone na pół śliwki i kruszonkę.
Ciasto piec ok 40 minut w temp 180 stopni .

Najlepiej smakuje na ciepło :) Smacznego

niedziela, 3 sierpnia 2014

2014-08-03 Chocolate

Cynamonowy Murzynek z dżemem



                                                                                    Składniki:
                                                                                2 szklanki mleka
                                                                           półtorej szklanki cukru
                                                                          3 szklanki mąki pszennej
                                                                                pół szklanki oleju
                                                                      2 łyżeczki sody oczyszczonej
                                                                           2 łyżeczki  cynamonu
                                                                                  2 łyżki kakao
                                                                    2 łyżki dżemu truskawkowego



Mleko wlewamy do miski z cukrem, przesianą mąką i olejem. Dodajemy sodę oczyszczoną, cynamon, przesiane kakao i dżem. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki na gładką masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy ok 30-35 minut w temp. 180 stopni.
Do dekoracji możemy użyć świeżych owoców np. truskawek.

Prosty i łatwy a do tego pyszny :)