Szarlotka z pianką
Składniki:
Kruche ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 kostka "Kasi"
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki cukru
Mus:
1 i 1/2 litra musu jabłkowego
cynamon
Pianka:
6 białek
1 szklanka cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego
szczypta soli
Składniki na ciasto kruche zagnieść . 1/3 ciasta zamrozić , pozostałą część ciasta schłodzić w lodówce przez 3 godzin. Rozwałkować i wyłożyć (większa część ciasta chłodzonego) blaszkę 24 cm po brzegi. Mus jabłkowy wyłożyć na ciasto posypując lekko cynamonem . Pianę z białek ubić ze szczyptą soli , dodając cukier (porcjami) i suchy proszek budyniu. Na mus wyłożyć pianę , następnie zetrzeć na tarce zmrożoną część ciasta (tak aby przykryła pianę z białek) . Piec przez 45-50 minut w 180 stopniach ( bez termoobiegu).
Ciepła smakuje najlepiej :)
Ciasta ,ciasteczka, torty ,tarty ,muffiny ,desery ,recenzje ,inspiracje ... i nie tylko. To wszystko znajdziesz w najsłodszym blogu o wypiekach "Kind of Cake"
środa, 27 sierpnia 2014
piątek, 15 sierpnia 2014
2014-08-15
Składniki:
Ciasto :
10 dkg drożdży
1 szklanka cukru1 cukier waniliowy
1/2 szklanki oleju
szczypta soli
3/4 szklanki podgrzanego mleka
4 roztrzepane jajka
4 szklanki mąki
śliwki
Kruszonka:
1/4 kostki margaryny + 1 łyżka smalcu
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mąki
1 żółtko
Ułożyć warstwami po kolei drożdże, cukier, cukier waniliowy, olej, mleko, jajka, mąkę. Odstawić na 2 godziny, następnie wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć umyte i przekrojone na pół śliwki i kruszonkę.
Ciasto piec ok 40 minut w temp 180 stopni .
Najlepiej smakuje na ciepło :) Smacznego
niedziela, 3 sierpnia 2014
2014-08-03 Chocolate
Cynamonowy Murzynek z dżemem
Składniki:
2 szklanki mleka
półtorej szklanki cukru
3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki oleju
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kakao
2 łyżki dżemu truskawkowego
Mleko wlewamy do miski z cukrem, przesianą mąką i olejem. Dodajemy sodę oczyszczoną, cynamon, przesiane kakao i dżem. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki na gładką masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy ok 30-35 minut w temp. 180 stopni.
Do dekoracji możemy użyć świeżych owoców np. truskawek.
Prosty i łatwy a do tego pyszny :)
Składniki:
2 szklanki mleka
półtorej szklanki cukru
3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki oleju
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kakao
2 łyżki dżemu truskawkowego
Mleko wlewamy do miski z cukrem, przesianą mąką i olejem. Dodajemy sodę oczyszczoną, cynamon, przesiane kakao i dżem. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki na gładką masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy ok 30-35 minut w temp. 180 stopni.
Do dekoracji możemy użyć świeżych owoców np. truskawek.
Prosty i łatwy a do tego pyszny :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)