Popularne posty

piątek, 18 lipca 2014

2014-07-18 Apple



Cynamonowa szarlotka lukrowana z żurawiną :



                                                                         Składniki :
                                                                       
                                                                           Ciasto:
                                                                     
                                                                           6 jajek
                                                                      2 szklanki mąki
                                                                     1  szklanka oleju
                                                                     1 szklanka cukru
                                                           pół szklanki wody gazowanej
                                                          2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                                             cytryna
                                                                 3 łyżeczki cynamonu
                                                                      pół łyżeczki soli
                                                                           6 jabłek
                 
                                                                            Lukier:
                   
                                                                   4 łyżki cukru pudru
                                                                          łyżka oleju
                                                                  łyżka soku z cytryny


Jabłka obrać , pokroić w ósemki , włożyć do wody z sokiem z cytryny . Osączyć . Białka zmiksować z solą, dodając cukier. Dodać żółtka , ubić. Porcjami dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia , cynamonem oraz olejem. Wlać wodę gazowaną, i połączyć . Ciasto wlać do formy. Ułożyć jabłka. Piec przez 45 min w 180 stopniach . Po wyjęciu z piekarnika odstawić ciasto na kratkę. Poczekać aż ostygnie . Lukier utrzeć , polać szarlotkę . Na koniec posypać suszoną żurawiną.



Gotowe ! Pyszna , pachnąca cynamonem szarlotka . Najlepiej smakuje na ciepło .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz