Cynamonowa szarlotka lukrowana z żurawiną :
Składniki :
Ciasto:
6 jajek
2 szklanki mąki
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
pół szklanki wody gazowanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cytryna
3 łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki soli
6 jabłek
Lukier:
4 łyżki cukru pudru
łyżka oleju
łyżka soku z cytryny
Jabłka obrać , pokroić w ósemki , włożyć do wody z sokiem z cytryny . Osączyć . Białka zmiksować z solą, dodając cukier. Dodać żółtka , ubić. Porcjami dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia , cynamonem oraz olejem. Wlać wodę gazowaną, i połączyć . Ciasto wlać do formy. Ułożyć jabłka. Piec przez 45 min w 180 stopniach . Po wyjęciu z piekarnika odstawić ciasto na kratkę. Poczekać aż ostygnie . Lukier utrzeć , polać szarlotkę . Na koniec posypać suszoną żurawiną.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz